søndag 20. mars 2011

Hva: Forskningsstasjon for Terrestrisk Økologi

Arktis gjennomgår nå de største endringene som vi mennesker noensinne har registrert. Det er stort behov for kunnskap om hva som skjer. Kunnskapen om klimautviklingen, miljøgifter og biologisk mangfold i Arktis er begrenset, men av global betydning. Endringer i havstrømmer, temperaturforhold og isutbredelse vil få konsekvenser for det marine økosystemet ved at arter får endret sine utbredelsesområder og vandringsmønstre. Enkelte arter vil kunne få store utfordringer for å overleve, andre vil få bedre levevilkår. Norsk polarforskning er viktig fordi forskningen vil kunne gi sentrale premisser til spørsmål som miljøvern og klima, utnyttelse av naturressursene og havrett. Norge lå i 2007 på 3. plass i verden med hensyn til arktisk forskning. Svalbard er en ledende innfallsport til denne forskningen, det er flere grunner til at stedet er spesielt interessant i forskningssammenheng. De økologiske systemene er ofte enklere, de naturlige variasjonene og effektene av menneskelig akrivitet kan være større i polare områder, flere av drivkreftene for og effektene av de globalt dominerende prosesser ligger i polare områder og enkelte globalt viktige prosesser forekommer kun i polare områder. Gjennom det internasjonale forskingssamarbeidet er det samlet enorme mengder nye data og kunnskaper om klimaet i polområdene. Dette er kunnskap som blir avgjørende for at forskerne skal kunne gi sikrere råd om den klimautviklingen som vi må forholde oss til i årene som kommer.

Terrestrisk økologi er betegnelsen på samspillet mellom planter og dyr på jorden og de fysiske og klimatiske forhold, som lever under. Vi mennesker påvirker jord, luft, vand og den levende natur, som omgir oss. Landbruk, industri, trafikk og skipsfart og lignende får konsekvenser for våre omgivelser.En avdeling for Terrestrisk Økologisk forskning på Ny-Ålesund vil kunne utføre forskning, rådgivning, overvåkning og undervisning av menneskeskapte påvirkninger af jordens natur og miljø. Forskningen undersøker hvordan forurensning av kjemiske stoffer, næringsstoffer, luftforurensning, endret klima og spredning av genetisk modifiserte organismer påvirker terrestriske økosystemer. En forskningsstasjon vil kunne utarbeide strategier og teknologiske løsninger for å redusere den risiko, som følge av disse påvirkninger. Denne miljøvurderingen danner grunnlag for at samfunnet kan utarbeide lover og regler, som beskytter naturen og miljøet.

Endringer i klima har vist seg å ha stor effekt på terrestriske økosystemer. Det er behov for økt kunnskap om hvor fort denne endringen skjer. Videre vil langtransporterte miljøgifter gripe direkte inn i de lokale økosystemene. Forståelsen av samvirket mellom miljøgifter og klimaendringer er idag svært begrenset og kunnskapsbehovet er prioritert i forvaltningsplanen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar